Propolis

Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja sitten jalostama pihkamainen aine.

Mehiläiset itse käyttävät tätä hartsimaista ainetta eristysaineena kittaamalla pesän sisäosissa olevat puuosat yhteen sekä pesän seinämien rakoja umpeen.  Propoliksella on suuri merkitys myöskin mehiläisyhdyskunnan terveyden ylläpidossa: sen avulla torjutaan pesän tauteja ja tuholaisia.  Luonto säätelee itse tasapainoa.

Propolis on siis luonnon antibiootti.  Sen on todettu sisältävän antiseptisiä aineita.
Alun perin sana propolis tulee latinankielestä: Pro = puolesta, pol = kaupunki. Propolis sana tarkoittaa siis ” kaupungin puolesta, kaupungin puolustus”.

Propoliksella on siis desinfioiva ja bakteereja tappava vaikutus.  Sitä käytetään yleislääkkeenä kaikkiin sairauksiin, sillä sen mikrobeja tuhoavan vaikutuksen on todettu olevan voimakkaampi kuin antibiooteilla.  Merkittävää on, että tämä luonnon antibiootti säilyttää tehonsa  päinvastoin kuin varsinaiset antibiootit, jotka voivat menettää tehonsa, kun bakteerit kehittävät antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja.

Propolista on kautta aikojen käytetty haavojen ja palovammojen hoitoon sekä sisäisesti desinfioivana tulehduksiin ja muihin sairauksiin.  Sekä lääke- että myös kosmetiikkateollisuus käyttää sitä tuotteisiinsa.
Propolista käytetään ulkoisesti kaikkien iho-ongelmien hoitoon (jopa känsät ja syylät) ja sisäisesti suun ja kurkun limakalvojen sekä keuhkojen limakalvojen hoitoon.  Se hoitaa myös vatsan ja suoliston haavoja.  Kittivahan on todettu tehoavan hengitysteiden katarreihin, keuhkoastmaan ja jopa keuhkotuberkuloosiin.  Propolis tasapainottaa hormonitoimintaa ja stimuloi punaisten verisolujen syntymistä.  Se sopii  lihas- ja nivelkipujen sekä reuman hoitoon.  Sitä voi käyttää myös elimistön hiivaongelmien hoidossa.

Propolis sisältää hartsi- ja balsamiaineita noin 55 %, vahaa 30 %, eteerisiä öljyjä 10 % ja siitepölyä 5%.  Siinä on lisäksi hivenaineita ja vitamiineja.

Melliksen kevyesti kuorivassa saunahunajavoiteessa käytämme propolisuutetta korostamaan hunajan puhdistavaa ja hoitavaa vaikutusta!

 

Lue lisää propoliksesta Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta: Propoliksen tuottaminen Suomen olosuhteissaLinkki aukeaa uudessa välilehdessä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone